0

Zimzelena ljepotica: crnogorice za alpske kamenjare

Alpinarij s crnogoricom izgleda poput otoka divlje prirode, a pritom ostaje iznimno dekorativan - to je prava planinska padina obrasla drvećem, samo u minijaturi.

Kamenje se lijepo stapa s niskim borovima, smrekama i tujama. Zajedno stvaraju vrlo slikovit učinak.

crnogorice za alpske kamenjare

Koje se četinjače mogu posaditi u kamenjaru?

Planinarski vrt obično se nalazi na otvorenom prostoru, pa biste trebali odabrati sorte koje dobro podnose sunčevu svjetlost. Budući da dimenzije brda ne dopuštaju četinjače njihove prirodne veličine, za njega se odabiru patuljasti oblici. Razvijene su mnoge minijaturne sorte, među kojima možete pronaći varijante s iglama bilo koje boje. Kompaktni četinjači rastu sporo, tako da će sastav biti izdržljiv. Mogu se orezati kako bi se ograničio rast ili dao neobičan oblik.

Sadnja i njega

Glavno pravilo pri sadnji četinjača u rock vrtu je da se ne mogu smjestiti blizu jedna drugoj. Svaka biljka mora biti jasno vidljiva iz različitih kutova - to je jedini način da u potpunosti cijenite njen spektakularan oblik. Četinjače imaju različite zahtjeve za tlo, vlagu i svjetlost - o tome također treba voditi računa.

Postoje dva pristupa sadnji:

  • Stvaranje kontrasta - postavite biljke različitih oblika jednu uz drugu, npr. piramidalne i sferne ili grmolike i stupaste.
  • Glatki prijelazi - sadi se nekoliko biljaka istog oblika krošnje, ali različitih veličina. Na primjer, 2-3 stupne sorte različitih visina.

Prilikom sadnje pridržavajte se pravila da su biljke visine ne veće od 50-60 cm prikladne za mali kamenjar površine 5-6 m2. Biljke visine do 150 cm dobro izgledaju u velikim kamenjarima površine nekoliko desetaka četvornih metara.

Važno. Pri kupnji četinjača treba unaprijed planirati gdje ih namjeravate posaditi i s čime ih kombinirati. Tek tada će alpski vrt izgledati lijepo, a biljke posađene jedna uz drugu dobro će se slagati.

crnogorice za alpske kamenjare

Kleka

Sorte patuljaste kleka mogu biti visoke i do 30 cm i savršene su za male alpske kamenjare. Treba ih saditi na udaljenosti od najmanje 50 cm jedna od druge.

Prilikom sadnje u rupu dodajte:

  • dva dijela vrtne zemlje,
  • jedan dio pijeska,
  • jedan dio treseta.

Juniper preferira sunčana mjesta, ali morate slijediti ista pravila kao i za ukrasno grmlje: biljke s krošnjom prirodne boje mogu rasti u sjeni, a s egzotičnim i nestandardnim bojama - samo na suncu.

Jele

Kod sadnje jele najvažnije je iskopati dovoljno veliku rupu da u nju slobodno stane korijenje. Ova stabla mogu rasti u polusjeni i vole difuzno svjetlo, pa se mogu saditi na sjevernoj i istočnoj strani alpskog vrta. Nisko rastuće sorte korejske jele najprikladnije su za alpski vrt.

Tlo za jele:

  • tri dijela zemlje dvorca,
  • jedan dio pijeska,
  • jedan dio treseta.

Mlade jele zimi pate ne toliko od mraza, koliko od sunčeve svjetlosti. Sunce je posebno opasno na kraju zime, kada se počinje dizati visoko iznad horizonta - u ovom trenutku je bolje pokriti stablo tkaninom ili postaviti zaštitni zaslon. Spaljene jele posmeđe i gube dekorativnu vrijednost.

crnogorice za alpske kamenjare

Dotjerati

Razni oblici ukrasnih smreka izgledaju vrlo dobro u alpskom kamenjaru. Minijaturne sorte su prilično kompaktne i mogu se saditi na razmaku od 70 cm.

Za sadnicu se iskopa plitka rupa i korijenje prekrije mješavinom:

  • vrtna zemlja - tri dijela,
  • kiseli treset - dva dijela,
  • jedan dio pijeska.

Smreke vole zalijevanje i fotofilne su. Mogu se saditi na južnoj, istočnoj ili zapadnoj strani kamenjara.

Bor

Najprosječnija crnogorica, raste u svim uvjetima. Imajte na umu da čak nisko rastuće i kompaktne sorte bora mogu narasti prilično velike, stoga ih treba saditi najmanje metar od drugih biljaka.

Korijenje borova je snažno i seže duboko i široko. Važno je da se glavni korijen, ako se formira, ne savija tijekom sadnje, inače će se stablo razboljeti i umrijeti u roku od nekoliko godina.

Rast bora može biti ograničen širinom i visinom. U tu svrhu treba svake godine u proljeće s početkom vegetacije skratiti sve mladice. Obrezivanje bora čini krošnju kompaktnijom i gušćom.

Tuja

Vrlo šarena biljka s mekim iglicama. Thuja se dobro slaže s drugim četinjačama kontrastne boje ili oblika. Nisko rastuće sorte mogu imati sferičnu, stožastu ili plačuću krunu. Kompaktne tuje na padinama kamenjara rastu sporo, ne rastu više od 5 cm godišnje. Njihove iglice izgledaju poput ljuskica i mogu biti bilo koje boje od svijetložute do tamnozelene. Biljka podnosi sjenu, ali se bolje osjeća na dobro osvijetljenim mjestima. Na jakom suncu, boja thuja će biti prirodna, izražajna i ugodna za oko .

Podijelite u komentarima koje četinjače rastu u vašem vrtu i stvaraju li mnogo problema.

Objavio: 29 svi 2024
Prikazi: 1036
(Glasovi: 0, Ocjena: 0)
Ostavite komentar
Stopa
Dodaj jednu ili više datoteka