0

Vrt u šumskom stilu: prirodni šarm i apsolutna prirodnost

Vrt uređen poput divlje šume sve više cijene ljudi koji žele pobjeći od vreve velegrada i uživati ​​u jednostavnosti prirode. Popularnost ovog stila raste iz godine u godinu, a velika prednost ovakvog vrta je što je biljkama omogućen prirodan rast bez potrebe za intervencijom čovjeka. Svake godine ova šuma, koju je stvorio čovjek, postaje sve prirodnija i individualnija. U sljedećem članku objašnjavamo kako unijeti divlju prirodu u svoje dvorište.

Obilježja vrta u šumskom stilu

Vrt u šumskom stilu stvara iluziju čiste prirode, oponaša reliktni krajolici koje ljudska ruka nije dotakla.
Ovaj stil ima mnogo značajki i prednosti.
Da biste stvorili takvu kompoziciju, morate koristiti gotovo cijelu površinu vrta, osim područja gdje su postavljene vrtne kućice , sjenice ili paviljone.
Građevine u vrtu treba što više sakriti iza biljaka. Od betonskih temelja do popločanih staza, ekstenzivnih cvjetnjaka ili travnjaka na velikoj površini, sve će to morati biti napušteno.
Za stvaranje vrta šumskog tipa biraju se prirodni materijali: drvo ili kamen organski su najprikladniji prirodni krajolik. Karakteristike ove vrste dekora naglašene su prirodnim materijalima. Drvo tople, živahne teksture koristi se za izradu malih arhitektonskih oblika i unutarnjeg namještaja. Kamen ima tešku zadaću stvaranja naglasaka u kompoziciji.
Šumski vrt ne prihvaća prave kutove; projektiran je bez simetričnih kompozicija nastalih na temelju geometrijskih oblika. Uličice su zamišljene krivudave, uske, komforne. Njihova površina je posuta zdrobljenom korom, drvetom, pijeskom, drobljenim kamenom ili drugim prirodnim materijalima. Prilikom postavljanja staza morate napustiti betonske rubnike ili kamene materijale. Rub staze može se ukrasiti puzavim biljkama koje malo odvajaju pješački dio od ostatka vrta.
Na zemljištu predviđenom za šumski vrt ostavljaju se prirodne biljke, postojeće drveće i grmlje, višegodišnje trave, što je više moguće, a krajolik je upotpunjen prikladnim usjevima s kontrastnim lišćem ili iglicama, naglašavajući akcente i glavne sadnje. Prilikom odabira listopadnih biljaka važno je voditi računa o izgledu biljaka zimi, krajolik bi trebao biti slikovit u bilo koje doba godine.
Odabir biljaka je vrlo važan, neophodno je postići prirodnost stvorenog krajolika. Zasađeni grmovi na kraju formiraju prirodne šikare, cvijeće se sadi u obliku livada, kao na rubu šume.
Ove biljke koje se koriste za stvaranje šumskih vrtova ne zahtijevaju pažljivu njegu, što je vrlo važan aspekt za vrlo zaposlene vrtlare. Korištene biljke i bilje prirodno će rasti i poprimiti oblik, bez potrebe za ljudskom intervencijom.

Vrste biljaka za vrt u šumskom stilu

Za stvaranje prirodne slike šume u svom vrtu potrebno je posaditi nekoliko vrsta biljaka. Obično je dovoljno sedam vrsta.

Ukrasno drveće

Drveće je osnova šumskog vrta. Upravo te biljke uspostavljaju posebne kombinacije u kreiranom dizajnu. Možete koristiti četinjače ili listopadne i preporučljivo je odabrati sorte različitih silueta, oblika krošnje, boje iglica ili lišća. Čak i rijetka boja kore listopadnih biljaka, osobito zimi, može transformirati vrt, unijeti svjetlinu u sastav.
Savjet! Ne pokušavajte presaditi drveće iz prave šume u vrt - odrasle četinjače ne podnose dobro transplantaciju. Preporučamo da sadite mlade sadnice koje imaju stopostotni prihvat i razvoj. Postoji mnogo takvih sorti u našem asortimanu.
Srebrni bor Kaibab, japanski javor Orange Dream i korejski bor samo su neka od stabala koja možete posaditi kako biste svom vrtu dodali boju i prirodnost.
Osim četinjača, mi preporučamo da posadite borovice različitih boja, jer će stvoriti nevjerojatan kontrast.
Od listopadnog drveća preporučujemo lješnjak, divlju jabuku, vrijesak ili bukvu.

Ukrasno grmlje

Najveća skupina biljaka koje čine šumski masiv su grmovi. Mogu se koristiti za razgraničenje područja, stvaranje kosturnog okvira, šikara ili bujnih zavjesa za naglašavanje okomitih vrhova. Prilikom odabira biljaka važno je obratiti posebnu pozornost na biljke za sjenovite prostore kao što su: tisa, borovica, kleka, jer će rasti u sjeni drveća.
Iz ukrasno i grmlje koje donosi plodove, originalne kompozicije mogu se stvoriti uz pomoć slatke ruže, jorgovana, orlovi nokti, maline i kupine. Uključivanje orlovih noktiju u kompoziciju stvorit će zapanjujući kutak s prekrasnim cvjetovima, a zrele bobice stvorit će novu šumsku atmosferu.

Višegodišnje biljke

Višegodišnje biljke sade se ispod razine grmova i trebali biste se odlučiti za sorte koje mogu rasti i u zasjenjenim područjima. Odlučite se za paprat. Duge stabljike s urezanim lišćem savršen su dodatak drveću i grmlju. Astilbe i bergenije vrlo dobro rastu u polusjeni. Cvjetovi astilbe elegantnih boja unijet će raznolikost u monotoniju zelenih stabala. Kako biste svojoj domaćoj šumi dodali šarenilo, dovoljno je posaditi samo nekoliko sorti višegodišnjih biljaka, ne treba vam cijeli niz.
Postoji još jedna skupina biljaka bez kojih je teško stvoriti bajku atmosfera - to su biljke puzavice. Možete se odlučiti za izuzetno raznoliku ponudu puzavih trajnica koje će vašem vrtu zasigurno dati poseban izgled. Posadite jagode, mentu i origano za višebojni pokrov.

Vrt u šumskom stilu: prirodni šarm i apsolutna prirodnost

Šumska čistina

Svaka šuma ima čistinu prekrivenu travom i divljim cvijećem. Prilikom izrade ovakvog vrta preporuča se sijati travnate smjese s višegodišnjim i jednogodišnjim cvijećem, - glavno je ne pretjerano sijati kako ne bi došlo do stvaranja vrlo guste travnate površine.
U rano proljeće, kada su zeljaste biljke još uvijek spava, biljke iz lukovica pomoći će dati vrtu svježinu i originalnost. Lastavice će najaviti približavanje proljeća već u ožujku.
U podnožju drveća možete posaditi micelij gljiva - to će vrtu dati prirodnu originalnost.

Stvaranje mini jezera

Konjski rep i iris mogu biti samo neke od biljaka koje možete posaditi pored svog malog ribnjaka za divlji izgled. Paprat i cvjetovi zaborava odlično se osjećaju u blizini izvora vode.

Vrt u šumskom stilu: prirodni šarm i apsolutna prirodnost

Biljke penjačice

U starim šumama, lijane se penju po deblima drveća, dajući nevjerojatan izgled i gracioznost ; na uređenom prostoru možete imitirati takav kutak prirode, posadivši bršljan ili loza penjačica.

Vrt u šumskom stilu: prirodni šarm i apsolutna prirodnost


Vrt u šumskom stilu ne može se stvoriti za godinu dana, ali njegovo stvaranje je fascinantno i uzbudljivo - vrijeme je za sanjarenje i crtanje ovih planova .

Objavio: 22 ožu 2023
Prikazi: 193
(Glasovi: 0, Ocjena: 0)
Ostavite komentar
Stopa
Dodaj jednu ili više datoteka