Ovaj kolač je odavno vrlo popularan u raznim zemljama svijeta.
Uz spoj ukusnog prhkog tijesta, sočnih, zrelih jagoda i delikatnog svježeg sira, nitko neće ostati ravnodušan.
Za pripremu trebate uzeti oblik promjera 24-26 cm.
Kolač s jagodama i svježim sirom
Sastojci:
- 200 g pšeničnog brašna
- 100 g mekog maslaca
- 0,5 šalice šećera
- ¼ žličice soli
- 1 puna supena kašika hladne vode
Priprema tijesta:
Narežite (meki) maslac, ali ga nemojte otopiti. Zatim izmiješajte maslac sa šećerom u prahu, dodajte brašno i sol, pa miksajte dok ne postane mrvica. Dodajte hladnu vodu (po potrebi možete dodati više od žlice vode), oblikujte tijesto u jednoličnu grudu.
Gotovo tijesto prebacite u pleh, pažljivo ga rasporedite po dnu i stranicama. Ne zaboravite čvrsto pritisnuti tijesto. Nakon što je tijesto ravnomjerno raspoređeno, stavite ga u zamrzivač na 10-15 minuta.
Nakon hlađenja izvadite kolač i izbockajte ga vilicom na nekoliko mjesta. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180˚C pola sata. Za to vrijeme tijesto će dobiti lijepu zlatnu boju. Ako se tijekom pečenja tijesto počne dizati potrebno ga je žlicom utisnuti u posudu. Nakon pečenja, izvadite gotovu zapečenu tortu i ohladite je bez vađenja iz kalupa.
Punjenje:
- 250 g svježeg sira (svježi sir 0-5% masnoće)
- ¼ šalice granuliranog šećera
- 800 g jagoda (možete ostaviti cijele ako su sitne)
- jedna puna velika žlica suhog želea od jagoda
- ¼ šalice vode
Sada je vrijeme za pripremu nadjeva od svježeg sira.
Svježi sir prvo izmiksajte sa šećerom u prahu dok ne bude jednolično da nema grudica u skuti i rasporedite po tijestu. Jagode operite i prerežite na pola - jagode možete ostaviti cijele ako su sitne. Rasporedite voće po skuti u krug, počevši od vanjskog opsega.
Uzmite posebnu posudu i u njoj razrijedite suhi žele od jagoda s malom količinom vode. Stavite na laganu vatru i dovedite gotovo do vrenja. Zatim ohladite, žele bi se trebao zgusnuti. Nanesite žele od jagoda na svaku bobicu koristeći silikonsku kuhinjsku četku.
Stavite tijesto u hladnjak na 1-6 sati. Prije posluživanja kolač izvadite iz kalupa.
Uživajte u jelu!