0

Seoska pita od jagoda: okus ljeta u svakom zalogaju

Ovaj kolač je odavno vrlo popularan u raznim zemljama svijeta.

Uz spoj ukusnog prhkog tijesta, sočnih, zrelih jagoda i delikatnog svježeg sira, nitko neće ostati ravnodušan.

Za pripremu trebate uzeti oblik promjera 24-26 cm.

Seoska pita od jagoda

Kolač s jagodama i svježim sirom

Sastojci:

  • 200 g pšeničnog brašna
  • 100 g mekog maslaca
  • 0,5 šalice šećera
  • ¼ žličice soli
  • 1 puna supena kašika hladne vode

Priprema tijesta:

Narežite (meki) maslac, ali ga nemojte otopiti. Zatim izmiješajte maslac sa šećerom u prahu, dodajte brašno i sol, pa miksajte dok ne postane mrvica. Dodajte hladnu vodu (po potrebi možete dodati više od žlice vode), oblikujte tijesto u jednoličnu grudu.

Gotovo tijesto prebacite u pleh, pažljivo ga rasporedite po dnu i stranicama. Ne zaboravite čvrsto pritisnuti tijesto. Nakon što je tijesto ravnomjerno raspoređeno, stavite ga u zamrzivač na 10-15 minuta.

Nakon hlađenja izvadite kolač i izbockajte ga vilicom na nekoliko mjesta. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180˚C pola sata. Za to vrijeme tijesto će dobiti lijepu zlatnu boju. Ako se tijekom pečenja tijesto počne dizati potrebno ga je žlicom utisnuti u posudu. Nakon pečenja, izvadite gotovu zapečenu tortu i ohladite je bez vađenja iz kalupa.

Seoska pita od jagoda

Punjenje:

  • 250 g svježeg sira (svježi sir 0-5% masnoće)
  • ¼ šalice granuliranog šećera
  • 800 g jagoda (možete ostaviti cijele ako su sitne)
  • jedna puna velika žlica suhog želea od jagoda
  • ¼ šalice vode

Sada je vrijeme za pripremu nadjeva od svježeg sira.

Svježi sir prvo izmiksajte sa šećerom u prahu dok ne bude jednolično da nema grudica u skuti i rasporedite po tijestu. Jagode operite i prerežite na pola - jagode možete ostaviti cijele ako su sitne. Rasporedite voće po skuti u krug, počevši od vanjskog opsega.

Uzmite posebnu posudu i u njoj razrijedite suhi žele od jagoda s malom količinom vode. Stavite na laganu vatru i dovedite gotovo do vrenja. Zatim ohladite, žele bi se trebao zgusnuti. Nanesite žele od jagoda na svaku bobicu koristeći silikonsku kuhinjsku četku.

Stavite tijesto u hladnjak na 1-6 sati. Prije posluživanja kolač izvadite iz kalupa.

Uživajte u jelu!

Objavio: 20 svi 2024
Prikazi: 1099
(Glasovi: 0, Ocjena: 0)
Ostavite komentar
Stopa
Dodaj jednu ili više datoteka