Uzgoj bosiljka kod kuće čisti je užitak i donosi svježe začinsko bilje na stol. Nježan okus i slatka aroma ovog suptropskog začina može upotpuniti svako jelo, od mesa i povrća do salata i slastica. Pogledajmo kako uzgajati bosiljak, kako ga njegovati i kako ga koristiti u kuhinji.
Zašto se isplati uzgajati bosiljak u posudama?
Kontejnerski vrt je u modi ovih dana. Bosiljak je savršen za ovu metodu. Viseće posude, kutije i lonci s prekrasnim, mirisnim biljkama mogu se postaviti na prozorske daske, balkone ili izravno na vrtne parcele.
Čak i početnici mogu uzgajati bosiljak u loncu. Neka vaša djeca uređuju povrtnjak začinskim biljem. Ova biljka ne zahtjeva ni tlo ni svjetlo, brzo raste i stvara bujni grm koji je lijep za pogled.
No, glavna vrijednost ove višegodišnje biljke nije njezina ljepota, već njezina kulinarska vrijednost. Listovi bosiljka koriste se u mnogim svjetskim kuhinjama kao ukras i začin. Ako imate pri ruci nekoliko grmova, od svega možete napraviti kulinarsko remek-djelo.
Ako ste uspjeli uzgojiti bosiljak u posudi, svojoj kućnoj kolekciji začinskog bilja dodajte ružmarin i peršin - te biljke također dobro rastu u ograničenom prostoru posude.
U kojim uvjetima treba rasti bosiljak?
Bosiljak je stanovnik tropskog i suptropskog područja i treba temperaturu iznad +20°C. Ako je temperatura niža, rast se zaustavlja. Biljka se boji niskih temperatura, čak i kratkotrajni mraz dovodi do smrti.
Rasvjeta
Bosiljak voli najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno na svojim listovima. Ako ima manje svjetla, grm sporo raste, ne stvara nove listove, postaje blijed i bolešljiv.
Tlo
Bosiljak ima dobro razvijen korijenov sustav i pogodno mu je plodno, rahlo tlo s visokim sadržajem humusa. Korijenje se neće dobro razvijati u teškom glinenom tlu. Dopušteni pH je 5-8. Što je bliže neutralnom, to bolje.
Voda
Bosiljak voli vlagu. Mlade biljke treba zalijevati rjeđe od zrelih biljaka. U proljeće i jesen treba zalijevati svakih 5 dana, ljeti svaki drugi dan, a zimi jednom tjedno. Bolje je zalijevati destiliranom ili kišnicom jer voda iz slavine sadrži puno klora.
Sorte za uzgoj u posudama
Za kućnu cvjetnu gredicu vrijedi odabrati niske, brzorastuće sorte otporne na sjenu. Zeleni list bosiljka ispunjava ove zahtjeve. Lakše se uzgaja od ljubičaste i bolje podnosi sobne uvjete. Često naziv sorte odražava njegovu sposobnost rasta u loncu: "Soba", "Vazonny", "Potted", "Mini".
Zeleni i ljubičasti bosiljak imaju istu nutritivnu vrijednost i kemijski sastav. Zelene sorte su delikatnije, slatkastog okusa i osvježavajućeg okusa pa su prikladnije za pripremu slastica i laganih salata. Ljubičasti začin ima jači miris. Koristi se kao začin ribi, mesu, umacima i za ukrašavanje predjela.
Zahtjevi za spremnik
Korijeni bosiljka trebaju volumen od najmanje 0,4 litre. Posuda za cvijeće može biti plastična ili keramička. Smaragdno i ljubičasto lišće lijepo izgleda u visećim posudama.
Bolje je uzgajati grmlje pojedinačno u jednoj posudi. Drenažni otvori su neophodni jer korijenje ne podnosi stajaću vodu.
Kako pripremiti supstrat
Rahla zemlja jedan je od uvjeta uspješnog uzgoja bosiljka. Prikladno tlo možete kupiti u trgovini ili pripremiti sami:
- univerzalno tlo za sobno cvijeće i vrtno tlo 1:1;
- biohumus i tlo za cvijeće u zatvorenom prostoru 1:4;
- biohumus, kokosova vlakna i treset 1:1:1.
Prije sadnje zemlju treba dezinficirati u pećnici na plehu na temperaturi od 100-120°C i pomiješati s bilo kojim mineralnim gnojivom prema uputama. Dezinfekcijom ćete se riješiti bakterija i štetnika koji mogu biti prisutni u tlu.
Sadnja
Bosiljak je vrlo jednostavan za uzgoj - ima velike, jasno vidljive sjemenke i savršeno klija. Jedino što treba zapamtiti je da sjemenke bosiljka klijaju na svjetlu, pa posijanu posudu ne treba stavljati u tamu.
Redoslijed sadnje:
- Na dno posude stavite finu ekspandiranu glinu.
- Napunite zemljom, malo sabijte i zalijte.
- Po površini pospite sjemenke.
- Pokriti staklom ili prozirnom polietilenskom folijom.
Posudu stavite na svijetlo mjesto s temperaturom od +22-27°C. U takvim uvjetima, klice će se pojaviti u roku od 4-5 dana. Nakon što je sjeme niknulo, uklonite foliju i posudu stavite na mjesto s temperaturom od 20-22°C kako bi se sadnice mogle ukorijeniti.
Žetva
U fazi dva prava lista, sadnice se mogu prorijediti, ostavljajući najjače biljke. Kad se pojavi 4-6 listova, dva gornja lista se otkinu zajedno s vrhom kako bi grmovi bili gusti i kompaktni. Postupak se zatim redovito ponavlja. Da biste spriječili cvjetanje biljke, trebali biste odmah ukloniti pupoljke zajedno s dva lista ispod njih.