Malina je rado viđen gost u svakom vrtu. Nepretenciozan je i daje obilnu žetvu. Ako želite uživati u velikim bobicama svake godine, važno je pravilno pripremiti biljke za zimu.
Biološke osobitosti
Maline imaju jedinstven razvojni ciklus. U proljeće iz tla izbijaju mladice koje rastu tijekom cijele sezone, a u jesen olistaju. Nakon zimovanja iduće godine daju sočne plodove, a zatim uginu. Ako mladi izdanci zimi uginu, nema uroda.
Drugačiji ciklus razvoja su maline koje se ponavljaju - bobice su postavljene na jednogodišnjim mladicama, tako da ih ne njegujemo na isti način kao inače.
Zalijevanje i gnojidba
Maline imaju kratko i osjetljivo korijenje, pa održavajte tlo vlažnim u jesen, pogotovo ako je vrijeme suho i vruće. Jesensko zalijevanje može se zaustaviti početkom studenog.
Maline je potrebno prihraniti. U jesen ih treba prihraniti kako bi ojačali korijen i lakše preživjeli zimu.
Jesenska pravila prehrane:
- Dušik – ne koristiti jer potiče rast novih izdanaka koji neće moći prezimiti.
- Fosfor, magnezij i kalij su vrlo korisna jesenska gnojiva, jer jačaju korijenski sustav, poboljšavaju otpornost na zimu i pomažu uspostavljanje budućih usjeva.
- Organska tvar - kompost, humus i drveni pepeo pogodni su za korištenje u kasnu jesen i odlična su prirodna gnojiva.
- Složena mineralna gnojiva bez dušika koristiti prema uputama.
Kontrola infekcije
Ako su ljetne maline jako pogođene štetnicima ili gljivičnim infekcijama, u rujnu ih treba tretirati insekticidima ili fungicidima.
Preostale maline ne mogu se tretirati, jer će izdanci ionako biti odrezani, a cvjetovi će se pojaviti kasnije, kada ih infekcije ne mogu oštetiti.
Prilikom rezidbe preporuča se koristiti alate s dobro naoštrenim noževima jer tupi noževi mogu oštetiti stabljike i izazvati rizik od infekcije.
Prije pokrivanja izdanaka za zimu, uklonite suho lišće, jer štetnici prezimljuju na njima.
Orezivanje i malčiranje
U jesen se preporuča maline prekriti zemljom do visine 10-15 cm kako bi se zaštitio korijenov sustav. U istu svrhu možete koristiti i malč: ispod grmlja stavite slamu ili piljevinu. Malč zadržava vlagu i štiti tlo od smrzavanja.
Načela jesenske rezidbe
Rezidba malina je najvažniji korak u pripremi zime. Orezivanjem će se grmovi bolje prozračiti, što će smanjiti rizik od bolesti.
Kod uobičajenih sorti odrežite sve dvogodišnje izdanke koji su dali plod. Za ponovljene sorte, neki izdanci mogu se odrezati do razine tla, a neki se mogu ostaviti za rani usjev sljedećeg proljeća.
Glavne pogreške u pripremi malina za zimu
Glavna pogreška je rano obrezivanje. Vegetativne izdanke ne treba rezati prije početka hladnog vremena. Još uvijek su prekriveni zelenim lišćem, kroz koje sintetiziraju hranjive tvari i pohranjuju ih u rizome.
U proljeće će hranjive tvari teći iz korijena u mlade izdanke i omogućiti im brzi rast. Ako prerano uklonite mrtve grane, korijenje neće dobiti hranjive tvari, što će imati negativan učinak na mlade izbojke.
Druga pogreška je pogrešna visina usjeva. Uobičajene sorte se orezuju tako da se ostave panjevi visoki 15-20 cm. Preostale sorte treba obrezati pri tlu tako da novi izdanci ne rastu iz panjeva, već iz pupova na korijenju - tada se produktivnost povećava.
Treća greška je preagresivno doziranje izdanaka. Ne ostavljajte jedan od najjačih izdanaka u jesen - može umrijeti zimi i ostat ćete bez maline. Ostavite rezervne izdanke u jesen. Možete ih ukloniti u proljeće.
Četvrta pogreška je prerano korištenje organske tvari. Ako u jesen prerano nanesemo organski malč ili humus, maline će na vrijeme dobiti dušik, započeti intenzivnu vegetaciju i loše prezimiti. Gnojiva ove vrste treba koristiti na hladnim tlima koja su već počela smrzavati.
Pravilna priprema malina za zimu ključ je obilne i ukusne berbe sljedeće godine. Slijedite jednostavna pravila obrezivanja, hranite se na vrijeme i vaši će grmovi svake godine oduševiti sočnim bobicama.